Zalety:
- odmiana z grupy chlebowej (grupa A/B)
- bardzo dobra zimotrwałość
- bardzo dobra odporność na choroby
- możliwość wysiewania na gorszych stanowiskach po kukurydzy
- z przeznaczeniem na cele młynarsko-piekarskie
Bataja to odmiana pszenicy ozimej o wyjątkowych umiejętnościach adaptacyjnych do różnych warunków glebowych i klimatycznych. Dzięki temu odmiana nadaje się do zasiewu na gleby słabe i średnie, a najlepiej odnajduje się na klasach ziemi od IIIa do IVb a także na słabszych stanowiskach w uprawie po kukurydzy. Bataja to pszenica o bardzo wczesnym terminie dojrzewania i kłoszenia, a także o grubym, ładnym ziarnie. Odmiana posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła oraz rdzę żółtą.
Wymagania glebowe: Niskie/Średnie
Wysokość: 100 cm
Norma wysiewu: 160-180 kg/ha